Sosyal İşbirlikleri Bölgesi Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOSYOPARK), üniversite, yerel-merkezi idari birimler, sivil toplum kuruluşları ve özel teşebbüslerin, organizasyon ve faaliyet alanları ile ilgili ihtiyaç duydukları bilgi, uygulama, araştırma ve geliştirme desteğini elde edebilecekleri bir ortam/bölge olarak tanımlanabilir. İlgili kurum ve kuruluşlar, Sosyopark’ın sağladığı ortamda, üniversitenin akademik kadrolarından, araç gereç ve sair materyalinden, bilgi birikiminden istifade ederek, örgütlenme ve faaliyet alanlarıyla ilgili bilgilere etkin bir şekilde ulaşacak ve uygulamalarının verimliliğini ölçebileceklerdir.
Sosyopark, teknoparkların kuruluş düşüncesine benzer bir çerçevede kurulmuştur. Bununla birlikte teknoparklar, üniversite, sanayi ve kamu işbirliğiyle teknolojik alanda yenilikçiliği desteklerken, Sosyopark, sosyal konuları kendisine çalışma alanı olarak belirlemiştir. Sosyopark, üniversiteler, kamu kesimi, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör işbirliğiyle sosyal alanı ilgilendiren konularda teorik ve pratik bilginin üretilmesi, geliştirilmesi ve paylaşılması amacına dönük faaliyet göstermek üzere ortaya çıkmıştır.
Sosyopark’ın paydaşları arasında
Üniversite,
Yerel ve merkezi kamu idari kurumları,
Sivil toplum örgütleri
Özel sektör işletmeleri bulunmaktadır.
Sosyopark, Osmanlı kültürünün mirası vakıfların, 21. Yüzyıl Türkiye’sine uygun, modern örgütlenme ve işleyiş şartlarını kuşanabilmelerine, bu standartlara göre kendilerini uyarlayabilmelerine, faaliyetlerini en yüksek verimlilikle gerçekleştirebilmelerine öncülük etmektedir. Sosyopark, bilgi ve materyal birikimi ile yeni kurulacak olan sivil toplum kuruluşlarına rehberlik etmektedir. Herhangi bir sivil toplum hizmeti ile buluşmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin bu birikimden istifade ile adım atmalarına olanak tanımaktadır. Hangi alt yapı ile hangi alanlarda ne tür sivil toplum zaruretlerinin olduğu hususlarında yol göstericilik yapmaktadır. Sivil toplum kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu akademik bilgiyi sağlamakta ve buna bağlı olarak politikaların geliştirilmesine öncülük etmektedir.
Sosyopark, sosyal bilimlerin imkânlarından istifade ile toplumsal alanda var olan kurum ve kuruluşları sosyal zaruretlerde katılımcı, paylaşımcı ve işbirlikçi bir yaklaşımla buluşturup, ortak bir çözümleme etrafında katkı oluşturur nitelikte bir araya getirmektedir.
Üniversiteler, Sosyopark’ın kendilerine oluşturduğu ekosistem sayesinde kamu, sivil toplum ve özel sektör kuruluşlarıyla işbirlikleri geliştirme imkânına kavuşmaktadırlar. Bu sayede eğitimde önemli bir alt yapı olan genel ve özel ilgi alanına ilişkin bilgi ve materyal elde etmekte; edindikleri materyali eğitim süreçlerine katabilmekte; bilgi ve materyal temini, araştırma yapma, proje geliştirme ve yürütme süreçlerine ilişkin kadro, mekân, finans ve zaman maliyetlerini azaltmakta; toplumsal ölçekte ortak çalışma ve işbirliği yapma kültürünü geliştirmektedir.
Kamu kurumları, Sosyopark işbirliğiyle, üstlendikleri görev alanına giren hizmetlerin üretimi öncesinin, üretim sürecinin ve üretim sonrasının sosyal yönlerini görmede bir üstünlük elde etmektedir. Sosyopark’ın sahip olduğu kadro ve bilgi birikiminden istifade ederek hizmet alanlaruyla ilgili çalışmalarını verimli bir şekilde yerine getirme kapasitesi itibariyle önemli avantajlar elde etmektedir.
Sosyopark’a üniversiteler, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve özel sektör kurumları, geliştirmek istedikleri yeni sosyal ürün ve hizmetler ile halen uygulamakta oldukları ürün ve hizmetler ile ilgili yeni bilgiler elde etmek, çalışmalarının etkinliğini ölçmek, üniversite işbirliği ile yeni projeler geliştirmek ve uygulamak amacıyla başvurabilirler.
Sosyopark’a yapılan projeler ilk olarak teknik ve genel içerik bakımından incelenir. Sosyopark’ın faaliyet alanlarıyla uyumlu olan ve genel içerik kurallarına uygun olarak hazırlanmış projeler, Yönetim Kurulu’na incelenmek üzere sunulur. Yönetim Kurulunca kabul edilen projeler uygulamaya geçilebilir.
Sosyopark’ta yapılacak olan projelerin sosyal alana yönelik yeni bilgi üretmeye, sosyal sorunları tespit ederek çözmeye, uygulanan sosyal ürün ve hizmetlerin verimliliğini ölçmeye, yeni sosyal ürün ve hizmetler geliştirmeye yönelik olması gerekmektedir.
Üniversitelere ait araştırma merkezleri, araştırmalar yaparak bilgi toplayan, raporlama yapan, stratejik çözüm yaklaşımları geliştiren akademik ve yarı akademik ortamlardır. Sosyopark ise teknoparkların çalışma mantığında olduğu gibi paydaş kuruluşlarıyla işbirliğiyle çalışmalarını yürütmektedir. Paydaşların bir araya gelmesiyle oluşan ekosistemin pozitif dışsallığından yararlanmak suretiyle etkin çözümler üretmektedir.